אפליה בתקצוב תכניות למניעת נשירה במזרח ירושלים

15/12/2015
הקליניקה למשפט ומדיניות חינוך
הפקולטה למשפטים, אוניברסיטת חיפה
13.12.2015
לכבוד:     שר החינוך, מר נפתלי בנט
ראש עיריית ירושלים, מר ניר ברקתשלום רב,
הנדון- אפליה בתקצוב תכניות למניעת נשירה במזרח ירושלים
 
  1. הרינו לפנות אליכם, בשם עמותת "עיר עמים", בבקשה לנקוט בפעולות דחופות להקצאת המשאבים הנדרשים והתאמת תכניות המתאימות לתלמידים הלומדים לתווג'יה, על מנת לבלום תופעת נשירת תלמידים ממוסדות החינוך השונים במזרח ירושלים.
 
  1. מלבד חסרונן המוכר של לפחות 2,247 כיתות לימוד במזרח ירושלים,[1] ישנה מגמה רחבת היקף של נשירת תלמידים ממערכת החינוך המתבטאת בנשירה מצטברת של 36% מסך התלמידים במזרח העיר.[2] אוכלוסיה זו, הנמצאת בחתך סוציו-אקונומי נמוך מאוד ורובה המוחלט נמצא תחת קו העוני, סובלת מהיעדר תקצוב חמור המתבטא בהיעדרותן של מסגרות חינוכיות אלטרנטיביות הפועלות לצמצום תופעת הנשירה, ותמיכה בתלמידים למען סיום לימודיהם לפי חוק לימוד חובה, התש"ט-1949. מסגרות כאמור, דוגמת תוכניות מיוחדות של אגף שח"ר או מנח"י, הנותנות מענה מקיף לבעיות הנשירה במערב העיר – פועלות באופן מצומצם, אם בכלל, במזרח העיר. מחסור חמור זה פוגע פגיעה אנושה בזכויותיהם של התלמידים במזרח העיר. כמו כן הוא מקבע את מעמדם כאוכלוסייה מוחלשת וסולל את דרכם לפריפריה החברתית-כלכלית בישראל.
 
  1. בשנת הלימודים החולפת (תשע"ה) למדו בחינוך הערבי בירושלים 87,301 תלמידים במוסדות השייכים למערכת החינוך הרשמית ולחינוך המוכר שאינו רשמי. מתוך 246,282 התלמידים הלומדים במסגרות שאינן פרטיות בירושלים, תלמידי החינוך הערבי מהווים 35.45%....המשך קריאה